Echt Wonen
Image default
Woning kopen

Is een schatting bij de verkoop van je woning verplicht?

Wilt u uw woning laten schatten of vraagt u zich af of een schatting of waardebepaling van uw woning verplicht is? In dit artikel vertellen we u er graag wat meer over.

Uw huis verkopen met of zonder schatting

Gaat u uw huis verkopen, dan is een schatting niet verplicht. U bent vrij om zelf een verkoopprijs op uw woning te kleven. Deze houdt u maar beter realistisch als u uw woning snel wil verkopen. Het is altijd verstandig om een schatting door een expert te laten uitvoeren. U kunt bijvoorbeeld een vastgoedmakelaar onder de arm nemen. Heel wat vastgoedmakelaars bieden een gratis schatting van uw huis of appartement aan. Zo krijgt u een beter beeld op de waarde van uw woning. U kan hiervoor ook op een notaris beroep doen. Verder zijn er ook erkende schatters. Deze zijn in principe gespecialiseerd in het schatten en leveren een gedetailleerd rapport af. Weet dat ook heel wat vastgoedmakelaars ondertussen een lijvig dossier afleveren en dit helemaal gratis en vrijblijvend.

Verplichte schatting voor hypothecaire lening

Vanaf 2022 is het wél verplicht om een woning te laten schatten, als u er een hypothecaire lening voor wil aangaan bij de bank. Die zal zich baseren op deze geschatte waarde om een lening al dan niet toe te kennen en niet op de verkoopprijs. Banken kunnen hiervoor een schatter inschakelen, maar ook een statistisch model is toegestaan. De meeste banken opteren voor het laatste model, waarbij verschillende parameters worden ingezet om de waarde van uw woning te bepalen. Een schatter wordt enkel in uitzonderlijke gevallen ter plaatse gestuurd. Let wel, het staat u als verkoper dus nog altijd vrij om zelf de verkoopprijs van uw woning te (laten) bepalen.

Nuttig om te objectiveren

Soms kan het gratis laten schatten van uw huis ook voor een oplossing zorgen. Denk maar aan de situatie waarbij er een ex-partner moet uitgekocht worden. Een schatting kan dan voor een objectivering zorgen en een onafhankelijk de waarde van uw woning bepalen. Ook wanneer een woonlening geherfinancierd moet worden, kan een schatting opgelegd worden door de bank. Dit is trouwens ook zo bij een overbruggingskrediet.

Een (gratis) schatting is altijd nuttig

Hoe u het ook bekijkt, de meerwaarde van een (gratis) schatting staat als een paal boven water en in heel wat gevallen kan u er niet onderuit. Een schatting van uw woning heeft sowieso heel wat voordelen en zorgt ervoor dat u een goed beeld heeft op de werkelijke waarde van uw pand. Het staat u dan uiteraard nog altijd vrij een hogere prijs te vragen. In sommige gevallen kan het dan weer nuttig zijn dat de waarde van uw woning zo laag mogelijk wordt geschat.

 

https://www.mvastgoed.be/nl/gratis-schatting