Echt Wonen
Image default
Woning en Tuin

Addertjes onder het gras bij EPDM folie

De ervaringen met EPDM folie als dakbedekking zijn in de afgelopen 40 jaar uitzonderlijk goed. Het materiaal is uitstekend bestand tegen zonlicht en blijft tot meer dan 50 jaar goed waterdicht. Maar EPDM folie heeft ook wel een aantal wat mindere eigenschappen. Eén daarvan is, dat het product, dat in de jaren 60 is ontwikkeld, pas relatief kort op de markt is. Daardoor kunnen er situaties optreden waarin EPDM folie minder goed voldoet. Ondanks dat het aantal situaties waarin dat kan voorkomen steeds kleiner wordt, is er een minimale kans dat er bij jouw gebouw ook een complicatie zal optreden.

Vocht

EPDM folie is weliswaar uitstekend bestand tegen vocht, maar vocht is bij het monteren een factor om terdege rekening mee te houden. De speciale EPDM lijm waarmee de folie moet worden vastgeplakt kan niet tegen vochtige omstandigheden. Daarom mag EPDM folie alleen bij droge condities worden verwerkt. Ook moet worden opgelet dat het dak een zodanige constructie heeft dat zich geen condens kan vormen tussen het dak en het folie. Als er door welke reden dan ook toch vocht bij de lijm komt gaat die verzepen. Het gevolg is dat de dakbedekking na een paar jaren los op het dak komt te liggen.

Chloor

Een bekende eigenschap van EPDM folie is, dat het niet bestand is tegen chloor. Daarom zal iemand die in de buurt van een openlucht zwembad woont moeten kiezen voor een dakbedekking van een ander materiaal. Soms wordt er ook wel reclame gemaakt dat EPDM folie rechtstreeks op een oude laag bitumen kan worden geplakt. Dat gaat echter lang niet altijd goed. Door temperatuurverschillen tussen het EPDM folie en de dakconstructie komt er condensatievocht bij de lijm. Na enkele jaren zal de laag EPDM folie los op de laag bitumen liggen.

https://www.epdmkopen.be