Echt Wonen
Image default
Woning en Tuin

Ladders voor de doe-het-zelver

Professionele werklieden hebben meerdere ladders bij zich, zodat ze voor elke klus de geschikte ladder kunnen gebruiken. Voor een doe-het-zelver is het kopen van veel verschillende ladders geen optie.

Het is dan van belang een ladder of een trapladder aan te schaffen die voor meerdere doeleinden kan worden ingezet.

Door vooraf goed na te denken over de klussen waarvoor je een ladder wilt gebruiken is een goede keus te maken. Wie nooit op hoogte werkt kan misschien het beste kiezen voor een wat hogere trapladder. Daarmee kun je binnenshuis vrijwel elke plek bereiken.

De beste en veilige ladders

Voor klussen aan de dakgoot of op het dak is een vaste aluminium ladder, een uitschuifladder of een opsteekladder een goede keus. Voor dit soort ladders moet je wel voldoende opbergruimte hebben.

Voor klussen op wat minder hoge plekken en op plekken waar geen steun is voor een ladder, kun je kiezen voor een reformladder. Dat is een ladder die in een A-vorm staat.

Klussen die op maximaal 3 á 4 meter hoogte moeten worden gedaan kunnen het beste worden bereikt met een trapladder. Wie incidenteel een keer een ladder voor grotere hoogte nodig heeft, kan die lenen of huren.

Extra hulpmiddelen voor meer veiligheid

Bij het werken op een ladder ligt een ongeluk altijd op de loer. Er bestaan diverse hulpmiddelen waardoor de kans dat het fout gaat veel kleiner wordt. Als het nodig is om een ladder op een instabiele ondergrond te plaatsen, kan een laddermat uitkomst bieden.

Die voorkomt wegzakken en wegglijden van de poten van de ladder. Een afstandhouder zorgt bij het werken aan een gevel voor meer comfort. Een nokhaak wordt over de nok van een dak geschoven om wegglijden te voorkomen. En raamlatten maken het werken op hoogte voor een raam mogelijk.