Echt Wonen
Image default
Gezond wonen

Chronische aandoening en mentale gezondheid: Depressie herkennen en behandelen

Chronische aandoening en mentale gezondheid: Depressie herkennen en behandelen

Chronische aandoeningen zoals kanker, hartaandoeningen of diabetes kunnen de kans vergroten dat u een psychische aandoening krijgt of ontwikkelt.
Het komt vaak voor dat u zich verdrietig of ontmoedigd voelt na een hartaanval, na de diagnose kanker of wanneer u probeert om te gaan met een chronische aandoening zoals pijn. U kunt te maken krijgen met nieuwe beperkingen van wat u kunt doen en u kunt zich gestrest of bezorgd voelen over de resultaten van de behandeling en de toekomst. Het kan moeilijk zijn om u aan te passen aan een nieuwe realiteit en om te gaan met de veranderingen en de voortdurende behandeling die met de diagnose gepaard gaan. Favoriete activiteiten, zoals wandelen of tuinieren, kunnen moeilijker worden.

Tijdelijke gevoelens van verdriet zijn te verwachten, maar als deze en andere symptomen langer dan een paar weken aanhouden, kan uw mentale gezondheid eronder lijden en kan er sprake zijn van een depressie. Depressie tast uw vermogen aan om door te gaan met het dagelijkse leven en te genieten van familie, vrienden, werk en vrije tijd. De gezondheidseffecten van depressie gaan verder dan de stemming: Depressie is een ernstige aantasting van uw mentale gezondheid met veel symptomen, ook lichamelijke. Enkele symptomen van depressie zijn:

 • Aanhoudende droevige, angstige of “lege” stemming
 • Zich hopeloos of pessimistisch voelen
 • Zich prikkelbaar, snel gefrustreerd of rusteloos voelen
 • Zich schuldig, waardeloos of hulpeloos voelen
 • Verlies van interesse of plezier in hobby’s en activiteiten
 • Verminderde energie, vermoeidheid of het gevoel “vertraagd” te zijn
 • Moeite met concentreren, herinneren of beslissingen nemen
 • Moeite met slapen, vroeg wakker worden of overslapen
 • Veranderingen in eetlust of gewicht
 • Pijn, hoofdpijn, krampen of spijsverteringsproblemen zonder duidelijke lichamelijke oorzaak die zelfs met behandeling niet afnemen
 • Zelfmoordpogingen of gedachten aan dood of zelfmoord

Onthoud: Depressie is behandelbaar, ook als je een andere medische ziekte of aandoening hebt. 

Mensen met andere chronische medische aandoeningen lof zij die geen stabiele mentale gezondheid hebben lopen een hoger risico op een depressie. Dezelfde factoren die het risico op depressie verhogen bij verder gezonde mensen, verhogen ook het risico bij mensen met andere medische aandoeningen, vooral als die aandoeningen chronisch zijn (langdurig of aanhoudend). Deze risicofactoren omvatten een persoonlijke of familiegeschiedenis van depressie of familieleden die door zelfmoord zijn overleden.

Sommige risicofactoren voor depressie houden echter rechtstreeks verband met het hebben van een andere ziekte. Zo veroorzaken aandoeningen als de ziekte van Parkinson en een beroerte veranderingen in de hersenen. In sommige gevallen kunnen deze veranderingen een directe rol spelen bij depressie. Ziektegerelateerde angst en stress kunnen ook symptomen van depressie veroorzaken.

Sommige mensen kunnen symptomen van depressie ervaren na de diagnose van een medische ziekte. Deze symptomen kunnen afnemen naarmate men zich aanpast aan de andere aandoening of deze behandelt. Bepaalde medicijnen die worden gebruikt om de ziekte te behandelen, kunnen ook een depressie veroorzaken.

Onderzoek suggereert dat mensen met een depressie en een andere medische ziekte vaak ernstiger symptomen van beide ziekten hebben. Ze kunnen meer moeite hebben om zich aan hun medische aandoening aan te passen en ze kunnen hogere medische kosten hebben dan mensen die niet zowel een depressie als een medische aandoening hebben. Symptomen van depressie kunnen blijven bestaan, zelfs als iemands lichamelijke en mentale gezondheid verbetert.

Een gezamenlijke zorgaanpak met zowel mentale als lichamelijke gezondheidszorg kan de algehele gezondheid verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat het samen behandelen van depressie en chronische ziekte mensen kan helpen om zowel hun depressie als hun chronische ziekte beter te beheersen.

Kinderen en jongeren met een chronische ziekte

Kinderen en adolescenten met een chronische ziekte staan vaak voor meer uitdagingen dan hun gezonde leeftijdsgenoten in hun puberteit. Chronische ziekten kunnen de fysieke, cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling beïnvloeden en een tol eisen van ouders en broers en zussen. Door deze beperkingen lopen kinderen en jongeren een groter risico dan hun gezonde leeftijdsgenoten om een psychische aandoening te ontwikkelen.

Kinderen en jongeren met een chronische ziekte ervaren vele vormen van stress. Ouders en zorgverleners moeten alert zijn op tekenen van depressie, angst en aanpassingsstoornissen (een groep aandoeningen die kunnen optreden wanneer iemand moeite heeft om met een stressvolle gebeurtenis om te gaan) bij jongeren en hun familie.

Mensen met een depressie lopen een groter risico op andere medische aandoeningen.
Het is misschien geen verrassing dat volwassenen met een medische aandoening meer kans hebben op een depressie. Het omgekeerde is ook waar: Mensen van alle leeftijden met een depressie lopen een hoger risico op het ontwikkelen van bepaalde lichamelijke ziekten en hun metale gezondheid kan hieronder ook lijden.

Mensen met een depressie hebben een verhoogd risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes, beroertes, pijn en de ziekte van Alzheimer. Onderzoek suggereert ook dat mensen met een depressie een hoger risico lopen op osteoporose. De redenen daarvoor zijn nog niet duidelijk. Eén factor bij sommige van deze ziekten is dat veel mensen met een depressie minder toegang hebben tot goede medische zorg. Het kan voor hen moeilijker zijn om voor hun gezondheid te zorgen – bijvoorbeeld door zorg te zoeken, voorgeschreven medicijnen te nemen, goed te eten en te bewegen.

Wetenschappers onderzoeken ook of fysiologische veranderingen bij depressie een rol kunnen spelen bij het verhogen van het risico op lichamelijke ziekten. Bij mensen met een depressie hebben wetenschappers veranderingen gevonden in de manier waarop verschillende systemen in het lichaam functioneren die van invloed zouden kunnen zijn op de lichamelijke gezondheid:

 • Verhoogde ontsteking
 • Veranderingen in de controle van hartslag en bloedsomloop
 • Afwijkingen in stresshormonen
 • Metabolische veranderingen zoals bij mensen die risico lopen op diabetes.

Er zijn aanwijzingen dat deze veranderingen bij depressie het risico op andere medische aandoeningen kunnen verhogen. Het is ook duidelijk dat depressie een negatief effect heeft op de mentale gezondheid en het dagelijks leven.

Depressie is behandelbaar, ook als er sprake is van een andere ziekte.

Depressie is een veel voorkomende complicatie van een chronische ziekte, maar hoeft geen normaal onderdeel te zijn van het hebben van een chronische ziekte. Een effectieve behandeling voor depressie is beschikbaar en kan zelfs helpen als u een andere medische ziekte of aandoening heeft.

Als u of een familielid denkt dat u een depressie heeft, is het belangrijk dat u dit aan uw zorgverlener vertelt en de behandelmogelijkheden onderzoekt. U moet uw zorgverlener ook informeren over al uw huidige behandelingen of medicijnen voor uw chronische ziekte of depressie (inclusief voorgeschreven medicijnen en voedingssupplementen). Het delen van informatie kan problemen voorkomen als meerdere medicijnen elkaar beïnvloeden. Het helpt uw zorgverlener ook om op de hoogte te blijven van uw algemene gezondheid en behandelingsproblemen.
Herstel van een depressie kost tijd, maar behandeling kan uw levenskwaliteit verbeteren, zelfs als u een medische ziekte heeft.

Behandeling van depressie met medicijnen, psychotherapie (ook wel “gesprekstherapie” genoemd) of een combinatie van beide kan ook helpen de lichamelijke symptomen van een chronische ziekte te verbeteren of het risico op toekomstige problemen te verminderen. Evenzo kan de behandeling van de chronische ziekte en het onder controle krijgen van de symptomen helpen om de symptomen van depressie te verbeteren.

Depressie treft elk individu anders. Er bestaat geen standaardbehandeling. Het kan met vallen en opstaan gaan om de behandeling te vinden die het beste werkt. 

Deelnemen aan klinisch onderzoek

Klinische proeven zijn onderzoeken naar nieuwe manieren om ziekten en aandoeningen te voorkomen, op te sporen of te behandelen. Hoewel mensen baat kunnen hebben bij deelname aan een klinisch onderzoek, moeten deelnemers zich ervan bewust zijn dat het primaire doel van een klinisch onderzoek het vergaren van nieuwe wetenschappelijke kennis is, zodat anderen in de toekomst betere hulp kunnen krijgen om de mentale gezondheid van de mens te verbeteren.

aandoening