Echt Wonen
Image default
Deur kozijn raam trap

Waarom kiezen voor een PVC deur?

 

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt of een aanbouw laat plaatsen zijn de deuren een belangrijke post om over na te denken. Hierbij speelt vooral de materiaalkeuze een beslissende rol. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor klassieke houten deuren, of kiezen voor exemplaren van aluminium. Een andere interessante optie zijn deuren van PVC. Deze kunststof heeft enkele voordelen ten opzichte van andere materialen. Daarom geven we je wat interessante specificaties over de PVC deur

Goede isolatie

Bij het uitkiezen van je nieuwe ramen en deuren speelt natuurlijk mee hoe goed deze de kou buiten houden. PVC laat zich makkelijk vormen wat leidt tot goed afsluitbare kieren tussen de deur en het kozijn. Daarnaast is PVC als kunststof ook weinig poreus, wat wil zeggen dat er weinig microscopisch kleine gaatjes in de stof zelf zitten die eventueel kou door kunnen laten. 

Betaalbaar

Een PVC deur is eenvoudig te vervaardigen en het materiaal waaruit ze zijn gemaakt kost bovendien weinig. Dit komt deels doordat de kunststof elementen in PVC zich goed laten recyclen. Verrassend genoeg vormt ook zout een belangrijk bestanddeel van PVC, en dit is natuurlijk ruim aanwezig op aarde. Wat ook bijdraagt aan de lage kosten voor je PVC deur is het feit dat deze lang meegaat. Een beetje PVC deur blijft namelijk wel 50 tot 70 jaar goed, waardoor je er in principe een leven lang plezier van hebt.

Weinig onderhoud

Zoals eerder aangegeven is een PVC deur vaak pas na 70 jaar aan vervanging toe. Ook een houten deur kan best een kleine eeuw goed blijven. Dit gaat echter alleen op wanneer houten deuren goed onderhouden worden. Vuil en vocht trekken namelijk gemakkelijk in hout, waardoor je dit regelmatig schoon moet maken. Bovendien zijn houten deuren iedere vijf jaar toe aan een verf- of lakbeurt. Bij een deur van PVC heb je deze problemen niet. Uiteraard ziet je PVC deur er mooier uit wanneer je er soms een vochtig doekje overeen haalt, maar uit onderhoudsoverwegingen is dit niet noodzakelijk.

 

Soorten PVC deuren

Standaard PVC deur

De gewone PVC deur leent zich zowel als voor- en achterdeur als voor binnenshuis. De deur wordt doorgaans verstevigd door zijn lijst en eventueel een binnen-frame in X-vorm. Dit binnen-frame is van de buitenkant niet zichtbaar, al is de lijst van de deur vaak wel te zien en is dit vaak zelfs een extra decoratief element. 

Twee-vaks deur

De zogenaamde twee-vaks deur lijkt sterk op de gewone PVC deur, maar aan de lijst is een extra horizontale plank toegevoegd. Dit verdeelt het binnen-vlak van de deur in tweeën, wat de deur een andere uitstraling geeft en bovendien voor extra versteviging zorgt. Vaak is een twee-vaks deur niet voorzien van een X-vormig binnen-frame, aangezien de extra horizontale plank al bijkomende stevigheid biedt.

 Deur met boven- of zijlicht

Ook populair zijn de deuren waarbij een klein extra raam in het kozijn is verwerkt. Meestal gaat het hierbij om een klein extra raampje boven de deur. Zo krijg je wat lichtval in je woning of kamer, zonder dat mensen naar binnen kunnen kijken. Vind je een beetje inkijk geen probleem, dan kun je ook gaan voor een smal, langwerpig raam aan de zijkant van de deur.