Echt Wonen
Image default
Aanbiedingen

Houten Loopfiets, stevig en milieuvriendelijk

Er zijn veel redenen om een houten loopfiets te kopen – ze zijn milieuvriendelijk, esthetisch aantrekkelijk, en erg leuk.  Van alle loopfietsen die ik mensen heb helpen kopen, zijn deze ook het meest gegeven cadeau-artikel.

Helaas zijn er veel houten loopfietsen op de markt die van slechte kwaliteit zijn en snel uit elkaar zullen vallen.  Als je op zoek bent naar een houten loopfiets, en je wilt iets dat jaren meegaat en waar je veel van zult houden, kies dan uit een van deze topstukken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een houten loopfiets

Gewicht

Afhankelijk van de leeftijd en grootte van je kind, moet je goed nadenken over het gewicht van de fiets die je kiest.  Hoe meer een fiets weegt, hoe moeilijker het voor je kind zal zijn om ermee te manoeuvreren.  Over het algemeen geldt: minder gewicht is het beste.

Banden

Loopfietsen zijn verkrijgbaar met luchtbanden of massieve kunststof/schuimbanden.  Ik raad ouders altijd aan te kiezen voor een fiets met luchtbanden. 

Ook al hebben ze het extra ongemak dat ze af en toe lek kunnen gaan, ze bieden een superieure tractie in vergelijking met massieve banden.  Alle fietsen in deze lijst hebben luchtbanden.

Maten: Zithoogte en wielmaat

Voor je een loopfiets koopt, meet je best de binnenbeenlengte van je kind op.  De minimale zithoogte van de fiets die je kiest moet minstens even kort zijn als de binnenbeenlengte.  Let ook op de maximale zithoogte – hoe groter die is, hoe meer je kind van de fiets zal gebruiken voor hij hem ontgroeid is.

De wielmaat is ook een goede indicator voor hoe goed een loopfiets bij je kind zal passen. Hoe groter de wielen, hoe groter de fiets!

De meeste loopfietsen hebben 12 inch wielen, maar je zult er ook zien met 10 inch wielen en 14 inch wielen. Hoe jonger je kind, hoe kleiner de wielen die je zult willen.

Duurzaamheid

Hoewel dit een probleem is bij elke fiets, zijn houten loopfietsen gevoeliger voor slijtage dan metalen fietsen. Hout kan scheuren, rotten en kromtrekken, en kan zelfs doormidden breken. Hoewel veel houten loopfietsen een laklaag hebben om ze “weerbestendig” te maken, is het altijd aan te raden ze binnenshuis te stallen.

Remmen

Bij het rijden op een loopfiets zijn de voeten van de berijder altijd de belangrijkste manier om te stoppen, maar handremmen kunnen helpen om letsel te voorkomen, kinderschoenen te sparen, en een kind beter voor te bereiden op het rijden op een loopfiets. Houten loopfietsen hebben geen handremmen.

Gewicht – Hoe lichter hoe beter

Een fiets mag niet meer wegen dan 30% van het gewicht van je kind.  Meer atletische kinderen hebben over het algemeen minder last van het gewicht dan schuchtere fietsers, maar als algemene regel geldt: probeer het te houden bij een fiets van minder dan 30 kg.

Waarom een houten loopfiets?

Houten loopfietsen zijn over het algemeen zwaarder dan metalen loopfietsen, hoewel dit afhankelijk van de fiets niet altijd het geval is. De lichtste houten loopfiets die we kennen weegt 7 pond, terwijl de lichtste aluminium loopfiets die we hebben getest 4,4 pond weegt.

https://www.amsterdamsuitburo.nl/amsterdam/tips-dagje-vondelpark-met-je-kids/