Echt Wonen
Image default
Woning en Tuin

Hoe hou je het zand in je zandbak schoon?

Wiebelen jouw tenen en die van je kinderen graag in het zand, dan is het idee een zandbak aan te schaffen zeker geen gek idee. Als je zelf ook graag met je tenen in het zand staat, je wellicht degene bent die al het zand opveegt dat het huis binnenkomt, zal niemand je proberen tegen te houden er een aan te schaffen. Een belangrijk punt van aandacht is je zandbak afgedekt en je zand droog te houden.

Onderhoud en meer

Om de zandbak in goede, veilige staat te houden, is het belangrijk het zand goed schoon te houden. De eerste en meest voor de hand liggende stap in het schoonhouden van de zandbak is het afgedekt houden van de zandbak wanneer deze niet in gebruik is.

Katten en andere beestjes uit de buurt zullen de zandbak als een zeer gewilde kattenbak beschouwen. En het komt vast niet als een verrassing dat vooral de kleine kinderen alles in hun mond stoppen. Daarom die deksel of een zeil op of over de zandbak. Dus een tip: koop een afsluitbare zandbak met deksel.

Een ander punt van zorg is dat het zand nat wordt. Nat zand kan bacteriën en schimmels herbergen. Dus als het zand in de zandbak nat is geworden, laat het dan als het even kan, drogen in de zon voordat je het ’s nachts weer afdekt.

Als kinderen in luiers in de zandbak spelen, is het belangrijk er goed op te letten dat er geen ‘luierlekken’ zijn. Hetzelfde geldt voor jonge kinderen die pas zindelijk zijn geworden. Zand dat per ongeluk door hen bevuild is, moet je verwijderen en weggooien.

De zandbak ontgroeit?

Wanneer je kinderen of kleinkinderen de zandbak ontgroeid zijn, hoef je hem niet van de hand te doen. Maar er dan een herinneringstuin van. Plant wat bloemen, groenten of kruiden met ondiepe wortels. Hoe leuk zou die zandtafel zijn, gevuld met bieslook, peterselie, dragon, oregano en tijm? Of de zandbak in de vorm van een schelp die vast perfect is voor het planten van sla, wat spinazie, radijsjes, of misschien wat aardbeien? De glimlach verschijnt vast en zeker direct op je gezicht denkend aan de vele mooie en gelukkige herinneringen zodra je uit eigen zandbak kunt oogsten?